Guide til optimal hudpleje med 7 gode råd fra vores hudlæger

Blog

Hvordan virker cremer, og hvilken fedtprocent bør jeg vælge?

Lidt forenklet inddeles fugtighedscremer typisk efter fedtindholdet 20-100%. Fedtindholdet fremgår dog desværre ikke af alle cremer, du kan købe. Fedtstoffer lægger sig som en hinde på huden og holder på hudens egen fugt. Derudover indeholder mange fugtighedscremer fugtbindere, som trækker vand op fra underhuden. Generelt kan man sige, at jo tørre din hud er, desto højere fedtprocent.

Her kan man som tommelfingerregel gå efter:

  • Alm. let tør hud uden hudsygdom omkring: 20% fedt
  • Moderat tør hud/eksem/psoriasis omkring: 30-70% fedt
  • Meget tør ud/eksem/psoriasis omkring: 70-100% fedt

De fedeste cremer egner sig f.eks. bedst til om natten, eller når det er køligt, og de mindre fede til om dagen, ved sport eller i sommerhalvåret, hvor det er varmt og man sveder. Typisk er huden mere tør i vinterhalvåret og har ofte brug for federe cremer i den periode.

Derfor skal du vælge en creme, du kan lide

Valg af fugtighedscreme afhænger først og fremmest af, hvilken creme du kan lide at bruge, og det kan variere fra periode til periode, så det er fint at skifte lidt. Én creme, der kommer på huden er nemlig meget bedre end én, der bliver i tuben/bøtten.

Med andre ord; Det er bedre, du køber en creme, du kan lide at bruge, end at du køber den optimale, som du ikke får brugt. Det anbefales dog at undgå cremer med parfume, da det øger risikoen for udvikling af allergi – især hvis du er kendt med hudsygdom.

Hvor ofte skal jeg smøre med creme?

Hyppigheden af indsmøring afhænger selvfølgelig af, hvor tør huden er, men typisk bør du smøre en til flere gange dagligt.

Det er klart lettes at huske, hvis det bliver en rutine. F.eks. kan du stille cremen ved siden af tandbørsten, så du husker det morgen og aften. Ha’ evt. en mindre creme i lommen/tasken eller på arbejdsbordet til i løbet af dagen, især hvis dine hænder er udsat for hyppige håndvask.

Hvis du i perioder får receptpligtig hormoncreme eller anden immunhæmmende creme, skal du fortsætte med at smøre med fugtighedscreme, medmindre lægen siger noget andet.

7 gode råd til bedre hudplejevaner

Tags :
Share This :

Gratis og uforpligtende samtale på telefon...

Vi udreder og behandler hudproblemer, hudsygdomme og hyperhidrose i København, Faxe, Herning, Skanderborg og Ålborg. Få hurtig hjælp.

Skal vi ringe dig op?