Hudpleje til sårbar hud

Få hjælp til sårbar eller vanskelig hud - få en personlig anbefaling

Få en personlig anbefaling til hudpleje

Vores hudlæger og specialister giver dig en personlig anbefaling til hudpleje.

 Ved mange hudsygdomme er forebyggelse én af grundstenene for at mindske risikoen for forværring eller opblussen. Netop her har fugtighedscremer en vigtig og central rolle. 

Ved regelmæssig brug af fugtighedscremer kan man ved visse hudsygdomme så som eksem og psoriasis mindske risikoen for forværring og dermed nedsætte forbruget af hormoncremer. Det er derfor vigtigt, at man forsætter med fugtighedscremer, også selvom lægen måske udskriver receptpligtig medicin, medmindre lægen har sagt andet.

Fakta om hudsygdomme
 • Mere end 10 procent af danskerne lider af en form for eksem
 • Psoriasis er den mest udbredte hudsygdom i verden.
Pas på din hud hele livet

Vi rådgiver om vanskelig hud

Lige meget om du har en hudlidelse eller ej, kan man i perioder opleve at huden er tør, skællende, rød, irriteret og til tider kløende især i vinterhalvåret. 

Ved nogle hudsygdomme som f.eks. psoriasis og eksem er hudbarrieren ikke intakt, dvs. at huden er mere udsat for angreb af svamp, virus og bakterier samtidig med at huden har svære ved at holde på den naturlige fugt.

Vi forhandler MDerma. Billede fra MDermas webside.

Allergivenlig fugtpleje til tør og sårbar hud

Hud- og Hyperhidroseklinikken forhandler dele af serien fra MDerma. Ved en konsultation hos os, får du en personlig anbefaling til, hvilke MDerma præparater, der vil være egnede til dig.

Bag det danske hudplejeprodukt MDerma er den danske hudlæge Uffe Koppelhus. MDerma har vundet flere priser for rene, certificerede hudplejeprodukter. Astma og Allergiforbundet anbefaler desuden produkterne. Hos os kan du købe dele af serien, og du vil altid få en anbefaling fra vores læge om, hvad der passer til dig. 

Hvordan virker cremer, og hvilken fedtprocent bør jeg vælge? 

Lidt forenklet inddeles fugtighedscremer typisk efter fedtindholdet 20-100%. Fedtindholdet fremgår dog desværre ikke af alle cremer, du kan købe. Fedtstoffer lægger sig som en hinde på huden og holder på hudens egen fugt. Derudover indeholder mange fugtighedscremer fugtbindere, som trækker vand op fra underhuden. Generelt kan man sige, at jo tørre din hud er, desto højere fedtprocent. 

Her kan man som tommelfingerregel gå efter:

 • Alm. let tør hud uden hudsygdom omkring: 20% fedt
 • Moderat tør hud/eksem/psoriasis omkring: 30-70% fedt
 • Meget tør ud/eksem/psoriasis omkring: 70-100% fedt

De fedeste cremer egner sig f.eks. bedst til om natten, eller når det er køligt,  og de mindre fede til om dagen, ved sport eller i sommerhalvåret, hvor det er varmt og man sveder. Typisk er huden mere tør i vinterhalvåret og har ofte brug for federe cremer i den periode. 

Derfor skal du vælge en creme, du kan lide

Valg af fugtighedscreme afhænger først og fremmest af, hvilken creme du kan lide at bruge, og det kan variere fra periode til periode, så det er fint at skifte lidt. Én creme, der kommer på huden er nemlig meget bedre end én, der bliver i tuben/bøtten. 

Med andre ord; Det er bedre, du køber en creme, du kan lide at bruge, end at du køber den optimale, som du ikke får brugt. Det anbefales dog at undgå cremer med parfume, da det øger risikoen for udvikling af allergi - især hvis du er kendt med hudsygdom.

Hvor ofte skal jeg smøre med creme?

Hyppigheden af indsmøring afhænger selvfølgelig af, hvor tør huden er, men  typisk bør du smøre en til flere gange dagligt. 

Det er klart lettes at huske, hvis det bliver en rutine. F.eks. kan du stille cremen ved siden af tandbørsten, så du husker det morgen og aften. Ha' evt.  en mindre creme i lommen/tasken eller på arbejdsbordet til i løbet af dagen, især hvis dine hænder er udsat for hyppige håndvask.

Hvis du i perioder får receptpligtig hormoncreme eller anden immunhæmmende creme, skal du fortsætte med at smøre med fugtighedscreme, medmindre lægen siger noget andet.   

7 gode råd til bedre hudplejevaner

 • Smør gene creme på lige efter badet, hvor huden stadig er fugtig
 • Undgå for varmt vand ved bad, da det udtørrer huden
 • Sæbe udtørrer huden
 • Ofte lindrer kulde kløe, mens varme forværrer kløe. Køb evt. to cremer, så den ene kan stå på køl.
 • v

 • Ved tørre hænder og fødder, kan du evt. anvende bomuldssokker eller tage handsker på, efter du har påført den fede creme til natten.
 • Ved meget tørre hænder, anvend evt. sprit til håndvask i stedet for vand og sæbe. Hvis vand anvendes, skal det være koldt, for at mindske udtørringen.
 • Kontakt os