Hudpleje til sårbar eller vanskelig hud i alle aldre
- vi giver dig en personlig anbefaling

Ved mange hudsygdomme er forebyggelse én af grundstenene for at mindske risikoen for forværring eller opblussen. Netop her har fugtighedscremer en vigtig og central rolle.

Lige meget om du har en hudlidelse eller ej, kan man i perioder opleve at huden er tør, skællende, rød, irriteret og til tider kløende især i vinterhalvåret. Ved nogle hudsygdomme som f.eks.  psoriasis og eksem er hudbarrieren ikke intakt, dvs. at huden er mere udsat for angreb af svamp, virus og bakterier samtidig med at huden har svære ved at holde på den naturlige fugt.

Ved regelmæssig brug af fugtighedscremer kan man ved visse hudsygdomme så som eksem og psoriasis, mindske risikoen for forværring,  og dermed nedsætte forbruget af hormoncremer. Det er derfor vigtigt at man forsætter med fugtighedscremer, også  selvom lægen måske udskriver receptpligtig medicin, medmindre lægen har sagt andet.

Vi forhandler MDerma. Billede fra MDermas webside.

Forhandler af MDerma -Allergivenlig fugtpleje til tør og sårbar hud

I Hud- og Hyperhidroseklinikken forhandler vi dele af serien fra danske MDerma. Bag MDerma står den danske hudlæge Uffe Koppelhus. MDerma har vundet flere priser for rene, certificerede hudplejeprodukter, samtidigt med at Astma og Allergiforbundet anbefaler dem. 
Hos os kan du købe dele af serien, og du vil altid få en anbefaling fra vores læge om hvad der lige præcist passer til dig. 

Hvordan virker creme, og hvilken skal du vælge? 

Lidt forenklet inddeles fugtighedscremer typisk efter fedtindholdet 20-100%. Det fremgår dog desværre ikke af alle cremer du kan købe. Fedtstoffer lægger sig som en hinde på huden,  og holder derfor på hudens egen fugt. Derudover indeholder mange fugtighedscremer fugtbindere som trækker vand op fra underhuden. Generelt kan man sige, at jo tørre hud jo højere fedtprocent. Her kan man som tommelfingerregel gå efter:

  • Alm. let tør hud uden hudsygdom omring: 20% fedt
  • Moderat tør hud/eksem/psoriasis omkring: 30-70% fedt
  • Meget tør ud/ eksem/psoriasis omkring: 70-100% fedt

De fedeste cremer egner sig f.eks. bedst til om natten eller når det er køligt,  og de mindre fede til om dagen, ved sport eller i sommerhalvåret, hvor det er varmt og man sveder. Typisk er huden mere tør i vinterhalvåret og har ofte brug for federe cremer i den periode.

Valg af fugtighedscreme afhænger først og fremmest af, hvilken creme du kan lide at bruge,  og det kan variere fra periode til periode, så det er fint at skifte lidt. Én creme, der kommer på huden er bedre end én der bliver i tuben/bøtten. Med andre ord;  Det er bedre du køber en creme du kan lide at bruge, end at du køber den optimale som du ikke får brugt. Det anbefales dog at undgå cremer med parfume, da parfume øger risikoen for udvikling af allergi, især hvis du er kendt med hudsygdom.

Ved en konsultation hos os, får du en personlig anbefaling til hvilke MDerma præparater der vil være egnede til dig. 

Hvor ofte skal du smøre med creme?

Hyppigheden af indsmøring afhænger selvfølgelig af hvor tør huden er, men  typisk bør du smøre 1- flere gange dagligt. 

Det er klart lettes at huske, hvis det bliver en rutine. F.eks. kan du stille cremen ved siden af tandbørsten, så du husker det morgen og aften og hav evt.  en mindre creme i lommen/tasken eller på arbejdsbordet til i løbet af dagen, især i disse tider med hyppige håndvask.

Hvis du i perioder får receptpligtig hormoncreme eller anden immunhæmmende creme skal du fortsætte med at smøre med fugtighedscreme medmindre lægen siger noget andet.  

Øvrige tips:

  • Smør gene creme på lige efter badet hvor huden stadig er fugtig
  • Undgå for varmt vand ved bad da det udtørrer huden
  • Sæbe udtørrer huden
  • Ofte lindrer kulde kløe, mens varme forværrer kløe. Køb evt. to cremer så den ene kan stå på køl.
  • Ved tørre hænder og fødder, kan du evt. anvende bomuldssokker eller handsker på efter du har påført den fede creme til natten. 
  • Ved meget tørre hænder, anvend evt. sprit til håndvask i stedet for vand og sæbe. Hvis vand anvendes skal det være koldt, for at mindske udtørringen.